nieuws: interview Vincent de Groot

“De Hulk” maakt zich boos bij Ajax, maar houdt nog wel van AFC
SPITS VINCENT DE GROOT, VORIG SEIZOEN NOG BANKZITTER BIJ AFC, BUFFELT NU OP TRAININGEN BIJ ZATERDAG-AFDELING VAN PROFCLUB EN SCOORDE AL VIER KEER VOOR ZIJN NIEUWE CLUB.

DOOR JAN-CEES BUTTER

NOORDWIJK – Vincent deGroot wordt De Hulk genoemd. De spits van Ajax maakt zich regelmatig boos op de training, en heeft ook het postuur. Bij AFC kwam hij vorig seizoen niet verder dan de bank. Nu buffelt hij op sportpark De Toekomst, voor Ajax scoorde hij al vier keer.Vincent de Groot (20) had reden genoeg zich op te winden, zaterdag langs de lijn in Noordwijk. Want zijn fysiotherapeut had hem vanwege een lieskwetsuur afgeraden met Ajax tegen Noordwijk aan te treden. Dus moest de robuuste spits noodgedwongen toekijken hoe zijn nieuwe ploeg niet verder kwam dan 1-1.

Bij zijn oude ploeg, AFC, wordt zijn naam nog regelmatig genoemd. Dat zit zo. De Groot is een echte AFC’er, hij speelde er tien jaar en kent de hele club op zijn duimpje. Maar toen zijn doorbraak in het eerste uitbleef wilde hij zijn onvrede niet opkroppen en koos voor Ajax.AFC vond het best, het beschikte immers over voldoende spitsen. Maar toen ook Dennis Purperhart en Ulli Landvreugd op het laatste moment toch vertrokken, zat declub uit Buitenveldert ineens met een spitsenprobleem. AFC scoorde dit seizoen nog maar zes keer in zeven wedstrijden, terwijl De Groot bij Ajax in z’n eentje al vier keer doel wist te treffen.

“Best zuur voor AFC,” zegt de spits in burger droogjes tijdens Noordwijk-Ajax (1-1). “Ik heb bij AFC gewoon nooit het vertrouwen gekregen. Altijd maar op, die bank zitten, dat was ik zat. Ik wilde spelen, lekker voetballen.” Dat kon bij Ajax.Trainer Bob de Klerk zag hem voor het eerst tijdens AFC 2 -Blauw Wit 2 en was direct overtuigd. “Hij maakte een goede indruk. Er staat een goeie kop op dat ventje. Hij heeft nu al een bijnaam bij Ajax: De Hulk. Hij doet alles en iedereen pijn op de training.”

Op de tribune in Noordwijk moet De Groot lachen om die benaming. “Ik ben inderdaad vrij stevig gebouwd en geef nooit op. Ik ben een echte bikkel, een harde werker.”
Hij wilde bij Ajax met een schone lei beginnen. De zaterdag-hoofdklasse verrast hem in positieve zin. “De ambiance is tien keer beter dan op zondag. Laatst speelden we bij Quick Boys voor tweeduizend man. Hadden ze allemaal vlaggen, fakkels en vuurwerk. Nou op zondag nooit meemaken.”

Er was echter ook schrik: “Vorige week speelden we uit bij DOTO in Rotterdam. Konden we er niet eens met de Ajax-bus heen. We werden vanaf de snelweg onder politie begeleiding naar onze bestemming gebracht. Tja, die mensen haten je daar echt. Normaal lopen kinderen te gillen om een handtekening of een Ajax-sticker, nu was het heel rustig.”
Dennis Purperhart, jeugdtrainer van De Groot bij AFC A2 en vorig seizoen nog concurrent bij het eerste van AFC, ziet in De Groot een Engelse spits. “Hij is van het type no nonsense. Als hij gaat nadenken gaat het fout. Hij is niet technisch, maar een beuker, een sjouwer. Vinnie was vroeger een beetje eigenwijs. Dan luisterde hij niet en liep hij maar een beetje te pingelen en te kappen. Maar Vinnie is levensgevaarlijk binnen de zestien, hij heeft maar weinig ruimte nodig.”

De Groot, alias De Hulk, zo lijkt uit deze verhalen, is geen typische Ajax-spits.Bob de Klerk moet daar hard om lachen. ‘ Wat is een typische Ajax-spits ? Als hij ze maar scoort, daar gaat het toch om? Zijn stijl is wel Engels, ja Hij moet nog leren om zijn kracht efficiënt te gebruiken.”De voetballiefhebber die in De Groot schuilt, wil eerst een band opbouwen met zijn nieuwe club. “Ajax is gewoon dé naam. De faciliteiten zijn er geweldig, maar ik ben nog gewoon donateur bij AFC. Al m’n vrienden zitten er. AFC zit voor altijd in mijn hart.”

bron: Het Parool

Share