Ajax verliest onnodig in Woerden (3-2) incl. foto’s

1213spo-aja00.jpg

Ajax heeft vanmiddag in Woerden drie kostbare punten laten liggen. Ondanks een snelle voorsprong, het betere veldspel en enkele grote kansen voor de Amsterdammers, wist Sportlust’46 op wilskracht het duel winnend af te sluiten. De doelpunten bij Ajax werden gemaakt door Aanzi en Kaars. Sergio Cameron miste in de tweede helft een penalty.

Verslag: Marcel

In de voorbeschouwing is al uitvoerig stil gestaan bij de belangen van deze pot, kortom we gingen er eens goed voor zitten. Ajax, dat vorige week onnodig punten liet liggen, startte zoals het al vaker wedstrijden begint: gewoon lekker overtuigend en al snel zagen we schoten van Sergio Cameron en Glenn van Zoolingen die wel ruim het doel misten, maar het gaf wel duidelijk aan met welke intenties de ploeg deze pot was begonnen.
Al snel zagen we echter ook dat Sportlust geen team had dat we wel even van het veld zouden spelen, kortom: dit zou een echte wedstrijd worden. Ajax -dat een licht veldoverwicht had in de beginfase- werd daarvoor in de 10e minuut beloond toen op rechts Sergio Cameron de bal voor gaf op Hassan Aanzi, die op schitterende wijze de bal met een halve volley in het doel deed belanden (0-1). En net toen we dachten dat deze voorsprong voor wat meer rust zou zorgen in het spel van de Amsterdammers, sloeg Sportlust uit het niets toe toen er een diepe bal vanaf het middenveld verkeerd werd ingeschat, Guus Verhoef Jordi Meester kon aftroeven en beheerst de 1-1 binnen schoot. Ajax was de kluts even kwijt en moest lijdzaam toezien hoe Sportlust zich helemaal terug in de wedstrijd had geknokt. Een prima bewijs werd er in de 17e minuut geleverd toen Dimitri Djollo maar net naast schoot na opnieuw passief c.q. laconiek uitverdedigen van Ajaxzijde.

1213spo-aja05.jpg

Ondertussen was het op het prachtige complex van het Woerdense Sportlust wel een mannelijk voetbalgevecht geworden en moest Ajax wel meegaan in het vechtvoetbal dat Sportlust ten toon spreidde en zo waren de toeschouwers de grote winnaar aan het worden. Een winnaar op het veld was er nog niet, al was opnieuw Dimitri Djollo dichtbij de 2-1 in de 21e minuut. Ajax kwam maar moeizaam weer terug in de wedstrijd, maar in de 24e minuut verscheen Dennis Kaars plotseling in het strafschopgebied maar zijn schot ging rakelings naast.
Het duel golfde op en neer en nog geen 4 minuten later was het weer Sportlust dat dichtbij een voorsprong was, maar doelman Been tikte de vrije trap van Stanley Mailoa over. Het laatste kwart van de 1e helft waren voor Ajax dat zich weer nadrukkelijk ging melden in het doelgebied bij Aaron Balk.
Zo was Dennis Kaars in een tijdsbestek van drie minuten 2x dichtbij de voorsprong voor Ajax maar doelman Balk redde telkens bekwaam. In de 38e minuut speelde scheidsrechter Oudijk een belangrijke rol: Hassan Aanzi werd overduidelijk van achteren op zijn hakken getrapt in het strafschopgebied. Een duidelijker voorbeeld van een elf meter was er niet, maar Ajax kreeg hem niet !! Des de zuurder was het toen in de tegenaanval er wel gretig werd gefloten voor een overtreding op het randje van de zestien meter. Stanley Mailoa benutte dit buitenkansje en zo stond het opeens 2-1.

1213spo-aja06.jpg

De rust konden we goed gebruiken om even op adem te komen, want wat was dit een gepassioneerd duel met alles er op en eraan. Ajax moest in de resterende 45 minuten laten zien dat het ook kon knokken en kon opboksen tegen een fanatieke tegenstander en sfeertje ( in positieve zin ) dat er heerste op het sportpark. Maar daar zagen we voor alsnog niets van terug, want in de 51e minuut was het opnieuw bingo voor de thuisclub na andermaal zwak verdedigen aan Ajax-zijde. Waar in de vorige duels de laatste linie zo uitblonk in degelijkheid zo nerveus oogde het nu bij vlagen.
Zo ook bij Wouter van der Molen die op kinderlijke wijze de bal verspeelde aan Dimitri Djollo die vervolgens simpel de 3-1 binnen schoot, wat een domper. Gezien de passie en de enorme strijd die Sportlust leverde was een voorsprong niet zo vreemd maar de wijze waarop Ajax goals weg gaf……………….Toch kreeg de ploeg in de 60e minuut de unieke gelegenheid om terug te keren in de wedstrijd: andermaal werd Hassan Aanzi aangetikt van achteren en nu floot de referee wel en zo mocht Sergio Cameron ( die niet bepaald in de wedstrijd zat ) plaats nemen achter de bal, zijn zwakke inzet werd echter gestopt door doelman Balk.
Ajax moest zijn rug rechten en dat deed het. Laurens ten Heuvel versterkte de voorhoede en samen met Joe Lamptey werd de druk groter op het doel van de thuisploeg. Maar Sportlust dat vanmiddag over dubbele long inhoud beschikte wilde niet capituleren en zo ontaardde dit duel in een meeslepende topper.

1213spo-aja07.jpg

Ajax moest wel toezien dat Sportlust in de snelle omschakelingen regelmatig dreigend kon zijn, met name Dimitri Djollo was een plaag voor de Ajax defensie. Aan de andere kant was het Dennis Kaars die van zich deed spreken, bijvoorbeeld in de 66e minuut toen hij de bal onderschepte na slecht uitverdedigen aan Sportlust zijde en zo kon de spits simpel de aansluitingstreffer maken (3-2). Wat nu zeker was dat dit duel nog niet gespeeld was en Ajax had nog volop tijd en gelegenheid op meer: dat bewees Wouter van der Molen in de 75e minuut maar zijn pegel vloog centimeters naast de goal.
De slotfase zou niet misstaan in de Duitse of Engelse competitië: spanning-strijd-passie-emotie, alle ingrediënten waren aanwezig en Ajax rook zijn kansen waar het bij Sportlust ondertussen wel een beetje over en uit was. Op het tandvlees knokte de ploeg zich naar het einde en de diverse kramp verschijnselen waren daar het bewijs van. Achteraf gezien heeft Ajax toen Sportlust te weinig pijn gedaan . In de 83e minuut was het echter wel de Woerdense ploeg die heel dichtbij de 4-2 was toen Ronald Trel zijn inzet gepareerd zag worden door doelman Been.

1213spo-aja02.jpg

De knotsgekke en bloedstollende slotfase was in het voordeel van Ajax: met bloed zweet en tranen werd er gestreden voor iedere meter en de verdiende gelijkmaker, die ook bijna kwam in de 87e minuut toen Hassan Aanzi Dennis Kaars in stelling bracht maar doelman BALK ( met hoofdletters ) redde miraculeus op de inzet van Kaars op een meter van de goal. En zo kon Ajax langzaam gaan beseffen dat ondanks een tomeloze inzet en met het bij vlagen betere veldspel in de 2e helft dat de eerste nederlaag aanstaande was. Het thuis publiek heeft Sportlust uiteindelijk over de streep gebruld en Ajax stond met lege handen waar het zeker recht had op een punt, al schreven andere websites anders !!
Uiteindelijk hebben wilskracht, beleving en dure fouten (met ook prima voetbal, anders doen we Sportlust tekort) de doorslag gegeven en heeft Ajax op pijnlijke wijze kennis gemaakt dat op dit niveau bepaalde verdedigende foutjes resoluut worden afgestraft. En zo was dit dus een pijnlijke maar wijze les voor Ajax……! A.s. dinsdag volgt de Amsterdamse derby tegen AFC voor de beker, waarna we zaterdag in Veenendaal tegen DOVO kunnen laten zien dat deze nederlaag hedenmiddag een incidentje was.

1213spo-aja03.jpg

Scoreverloop:
10e min Aanzi ( 0-1)
14e min Verhoef ( 1-1)
38e min Mailoa (2-1)
51e min Djollo (3-1)
66e min Kaars (3-2)

1213spo-aja01.jpg

Opstelling Sportlust’46: Aaron Balk, Thijs Binnerts, Yannis Karafilakis, Kevin Tom, Matthijs Boom, Jelle Bouma, Dimitri Djollo, Jorn Uittenbogaard, Guus Verhoef (Yarrick van Breukelen), Stanley Mailoa (martijn Jansen), Ronald Trel.

Opstelling Ajax: Danny Been, Jordi Meester, Wouter van der Molen, Cerezo Fung a Wing, Rience Schurman, Mitchell van der Beld (Joe Lamptey), Sergio Cameron, Glenn van Zoolingen, Dennis Kaars, Hassan Aanzi, Kenneth Misa Danso (Laurens ten Heuvel).

1213spo-aja04.jpg

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd (meer dan 100!!) en hier om deze te bestellen.

Klik hier voor een verslag op Het Amsterdamsche Voetbal, hier voor een verslag op Voetbal Op Zaterdag, hier voor een fotoverslag op Woerden TV en hier voor een verslag op de site van Sportlust’46.

Share