Amstel Cup: AJAX pakt Amstel Cup districtsbeker

Ajax wint de finaledag van de districtsbeker door in de finale Elinkwijk met 1-0 te kloppen. Hierdoor doet Ajax opnieuw met drie teams mee in de Amstel Cup voor profs komend seizoen.
Voorafgaand aan de finale werd Ajax afgetekend winnaar in de poule. Door zeges op
Geinoord (3-0) en Nijenrodes (2-0) en een gelijkspel tegen Spakenburg (0-0) werd de finale bereikt.
Op de velden van SV Almere, de club toonde zich een ware gastheer en had een perfecte organisatie neergezet, hoopte Ajax het seizoen af te sluiten met het behalen van een ticket voor de Amstel Cup betaald voetbal. Dat het “iets” meer werd had niemand kunnen bevroeden ….
De eerste wedstrijd (alle wedstrijden kenden een speeltijd 2 x 20 minuten) tegen zaterdageersteklasser Geinoord bracht de volle winst. Pierre Tosch kopte in de eerste helft een corner van Tayron Dekker keihard binnen. In de tweede helft bracht Dekker de stand op 2-0 uit een vrije trap, terwijl Dilshan Fong tekende voor de 3-0 eindstand na geklungel in de Nieuwegeinse defensie. De tweede poulewedstrijd was op papier de topper. Spakenburg moest winnen na een 1-0 verlies in de eerste wedstrijd tegen Nijenrodes. Spakenburg was in de eerste twintig minuten iets beter maar kon twee kansjes niet verzilveren. Vlak na rust schoot Dilshan Fong (hij speelde een uitstekend toernooi) in kansrijke positie op de lat en ook Pierre Tosch zag zijn kopbal op een paar meter van het Spakenburgse doel niet het gewenste resultaat opleveren. In blessuretijd wist ook Orville Blankendal, alleen voor Spakenburg-doelman Benlahsen, niet te scoren. Het slotakkoord was voor de blauwwitten, maar een corner werd door verdediger Maurice Pot net naast gekopt. Ajax wist zich door deze 0-0 verzekerd van kruisfinale wedstrijd voor een ticket in de Amstel Cup. Aangezien Nijenrodes de volle winst pakte tegen Geinoord (1-0) moest Ajax winnen om in de finale te komen. Nijenrodes (getraind door ex-Ajacied Marcel Keizer) kwam er echter niet aan te pas tegen het gretig spelende team van Bob de Klerk. Dick Krommenhoek legde zijn corner panklaar op het hoofd van Sunnery Gorré, 1-0. Vlak voor rust besliste Ajax de wedstrijd toen de diepgaande Rob de Groot een afgemeten voorzet afleverde op Dilshan Fong. Hij rondde beheerst af en bezorgde Ajax daarmee de winst in de poule. Ajax kon nu voor het eerst in de historie een gooi doen naar de bekerwinst. In de finale moest dan worden afgerekend met zondaghoofdklasser Elinkwijk. De Utrechters wonnen hun poule met tegenstanders als IJsselmeervogels (speelde met tweede elftal en een aantal junioren omdat het eerste is verwikkeld in de strijd om het landskampioenschap), zondaghoofdklasser Argon (speelde met derde elftal om dezelfde reden als IJsselmeervogels) en zaterdageersteklasser DCG. Ajax startte sterk en dat leidde in een bijna niet te missen voor Blankendal na drie minuten, maar zijn schuiver belandde naast het doel. Beide ploegen gaven elkaar veel ruimte om te voetballen deels verklaard door de vermoeidheid na drie wedstrijden. In de tweedehelft brak Ajax de ban. Een verre uittrap van doelman Raymond Homoet belandde pardoes op het hoofd van Elinkwijk-verdediger Özbek die zijn uitstormende keeper met een keurige kopbal verschalkte en zette Ajax op voorsprong. Elinkwijk was hierna nog wel gevaarlijk met twee indraaiende vrije trappen, maar Ajax hield stand en werd zo winnaar van de districtsbeker. Naast Ajax plaatsten ook DCG en Nijenrodes voor de Amstel Cup voor profs. Zondaghoofdklasser AFC neemt de extra plek in van verliezend finalist Elinkwijk, die zich al geplaast had middels een periodekampioenschap in de competitie. Op 11 Juni komen alle winnaars van de zes districten bij elkaar op de velden van sc Heerenveen om de strijden voor de landelijke Amstel Cup voor amateurs. Het seizoen duurt derhalve nog even voort …

Share