Ajax zaterdag 2 stoot topklasser FC Chabab uit de districtsbeker !

1213cha aja01

,Ajax zaterdag 2 heeft vanavond voor een daverende stunt gezorgd. In de tweede ronde (knock-out) ronde van de districtsbeker was het bij stadgenoot en zondag-topklasser en bekerhouder FC Chabab na negentig minuten 2-2, echter de noodzakelijk geworden penalty’s werden een prooi voor de mannen van trainer Dennis van der Wal. De ruststand was 2-1 voor FC Chabab (doelpunt Ajax: Joey Lamptey), maar Ajax kwam in de tweede helft op gelijke hoogte (via Antonio Cvetkovic).

Verslag: Andre

Voor aanvang van de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis van het overlijden van Ajax-erelid André Kraan. Op een erbarmelijk slecht veld, waar nog geen aardappel zou kunnen groeien en nauwelijks lijnen zichtbaar waren, schotelden beide teams het publiek een echte bekerkraker voor.
Ajax 2 gooide direct alle schroom en ontzag van zich af tegen de topklasser en trok fel ten aanval. Met name de rappe vleugelaanvaller Joe lamptey was een ware plaag voor de Chabab-verdediging. Al in de 8e minuut speelde Antonio Cvetkovic zich knap vrij bij de cornervlag en speelde Joe Lamptey aan, die trok naar binnen en gaf met een verwoestend schot in de kruising doelman Abdallaoui het na kijken (0-1). Het was daarna aan het hobbelige veld te danken dat deze score niet verder opliep voor de Ajacieden. De bal sprong alle kanten uit. Chabab probeerde met lange ballen van ex-prof Jamal Dibi
de snelle buitenspelers te bereiken maar de Ajax-verdediging gaf geen krimp. Melvin de Groot moest eenmaal zijn doelman assisteren op de doellijn. Verder was Chabab niet gevaarlijk en al vroeg in de wedstrijd wisselde trainer Ahannach zijn tactisch plan omdat hij inzag dat Ajax zaterdag 2 een geduchte tegenstander was. Aanvaller Bensahouh kwam de aanval versterken.

1213cha aja02

Deze wissel wierp in de 36e minuut zijn vruchten af. Een vrije trap van Jamal Dibi werd prima gestopt door Ajax-doelman Danny Been, maar in de rebound was het Nana Kwarteng die de gelijkmaker binnentikte (1-1). Nog geen twee minuten later was het opnieuw raak voor Chabab. Een hard schot kon nog net gestopt worden door Been, maar die bokste de bal niet voldoende naar de zijkant en van dichtbij kon invaller Bensabouh de bal binnen schieten (2-1).
Kort voor het rustsignaal had Cereco Fung A Wing voor Ajax de gelijkmaker op zijn schoen. Geheel vrijstaand voor het doel schrok hij zo van de kans dat de bal pardoes in de handen van de Chabab-doelman werd geschoten. Aan de andere kant kon een ingeschoten bal ternauwernood door Dennis v/d Welle tot corner verwerkt worden. De daarop volgende corner werd knap verwerkt door Danny Been, ruststand 2-1.
1213cha aja03

In de tweede helft was Ajax 2 wederom de ploeg die voetballend de bovenliggende partij was. Chabab bleef met snelle uitvallen gevaarlijk, echter beide vleugelverdedigers van Ajax, Stijn Meijers en Joél Silooy, gaven de rappe buitenspelers weinig ruimte. Ajax had het middenveld in handen met de hard werkende Bas Vellema en Perry Schoenaker. Chabab probeerde door te drukken. De beresterke Chelton Linger kwam in het veld om het karwei af te maken voor de bekerhouder. Ajax moest terug maar onder leiding van Tim Noordraven gaf de verdediging niets weg. Het voetbalde zich onder de druk van Chabab uit met voortreffelijk positiespel, dat resulteerde in de meer dan verdiende gelijkmaker. In de 80e minuut liet de zeer goed fluitende scheidsrechter Akkaya terecht doorspelen na vermeend buitenspel. De naar links uitgeweken Dennis v/d Welle bereikte bij de tweede paal Antonio Cvetkovic die met een strakke schuiver in de hoek doelman Abdallaoui het nakijken gaf (2-2). Ajax nam echter geen genoegen met het gelijke spel en de daarop volgende strafschoppenserie. Twee minuten later gaf Cerezo Fung A Wing een splijtende steekpass op Joe Lamptey die ten koste van een gele kaart voor de Chabab verdediger van score afgehouden kon worden. De klok tikte weg naar het einde en in de 97e minuut (!!) zakte heel Chabab door de klei. In een doelworsteling was het Chelton Linger die bal langs de verkeerde kant van de paal naast schoot. De laatste grote mogelijkheid was wederom voor Chabab. Een vrijetrap van Jamal Dibi werd goed gestopt door Danny Been. Eindstand 2-2.
De daar op volgende strafschoppenserie was noodzakelijk om een winnaar aan te wijzen. Ajax was in de wedstrijd al de morele winnaar gebleken en was vol zelfvertrouwen. De eerste drie strafschoppen werden onberispelijk ingeschoten voor Ajax door Dennis v/d Welle, Sereco Fung A Wing en Tim Noordraven. Antonio Cvetkovic zette de boel op scherp door ook de vierde strafschop binnen te schieten .De druk werd zo erg hoog voor Chabab. In de gelijkmakende beurt was het Danny Been die de ingeschoten bal wist te stoppen. In de alles beslissende strafschop was het Ajax-invaller en benjamin van de ploeg Mouchine el Yaacoubi die zijn zenuwen in bedwang hield en raak schoot. Dit leide tot een dolle vreugde explosie bij Ajax op het veld, terwijl Chabab met het hoofd tussen de schouders mismoedig afdroop naar de kleedkamers. Hierdoor was de bekerhouder uitgeschakeld en Ajax zaterdag 2 geplaatst voor de derde ronde.

1213cha-aja05.jpg

opstelling Ajax: Been, Meijers, Noordraven,Fung A Wing, Silooy, Schoenaker,Cvetkovic,Vellema,de Groot, v/d Welle, Lamptey.
invallers Ajax : Wevering, Bonam, Yaacoubi voor Schoenaker,Vellema, de Groot.

opstelling Chabab: Abdallaoui,Amarzagouio,Attalj, Chris, Doe, Dibi,Keta, Kwarteng,Matze, Kaabah,Moudou.
invallers Chabab : Bensabouh, Emrane, Linger voor Chris, Doe ,Kwarteng.

Scheidsrechter : Akkaya.

Share