competitie: AJAX – Marken 2-3 (0-0)

Ajax sloot de eerste helft van het seizoen af in mineur. Opnieuw dolf Ajax het onderspit tegen Marken, dat de tweede overwinning van het seizoen boekte.
De eerste helft speelde zich voornamelijk af op de helft van Marken. Ajax, met de wind in de rug, viel aan en de ploeg van trainer Bert van der Poppe beperkte zich voornamelijk tot verdedigen, daartoe ook gedwongen door Ajax. Na twaalf minuten deelde Ajax het eerste plaagstootje uit. Via Arthur Vinkenoog en Orville Blankendal belandde de bal in het strafschopgebied van Marken bij Danny Moinat , maar hij kon het leer niet onder controle krijgen. Een individuele actie van Dilshan Fong leverde even later ook niets op, terwijl Vinkenoog de grootste kans voor rust verprutste. De sterk spelende Rivallino Sleur zette de spits vrij voor doelman Zeinstra, maar de Marken-doelman redde.
De tweede helft was nauwelijks een minuut oud toen Ajax knullig balverlies leed in de defensie. De bal kwam binnen de zestien meter tegen het hoofd van Marc Wolthuis, maar scheidsrechter Stange zag hierin een handsbal. Een schandalige beslissing, maar aanvoerder Henk Abercrombie benutte de penalty feilloos, 0-1. Vijf minuten later bediende Jeroen van den Berg Arthur Vinkenoog in de diepte. Opnieuw vrij voor Zeinstra rondde hij nu wel bekwaam af, 1-1. Lang kon Ajax niet genieten van deze gelijkmaker, want plotseling schoot Abercrombie vanaf zo’n dertig meter op doel. De bal, gedragen door de wind, plofte achter de foutloos spelende doelman Raymond Homoet in de kruising, 1-2. Na een kwartier kon Marken-spits Erik Homan de wedstrijd beslissen, maar zijn dwarrelbal werd op de doellijn gekeerd door Homoet. Ajax probeerde met wissels het tij te keren. Maar het was Marken dat de score verder uitbreidde. Een solo van uitblinker Abercrombie werd keurig bij de eerste paal binnengetikt door invaller Altena, 1-3. Alsof de ploeg kampioen was geworden werd de treffer gevierd. Ajax liet het er echter niet bij zitten. Mark Geestman plaatste de bal op het hoofd van Pierre Tosch die doorkopte, waarna Rob de Groot binnendoor snelde bij z’n bewaker en de bal beheerst achter Zeinstra schoot, 2-3. De slotfase was hectisch, omdat Ajax met man en macht naar voren toog. Het leverde echter niets meer op. Door het resultaat mag Marken weer hoop koesteren op lijfsbehoud. Ajax zal na de winterstop scherp moeten blijven om uit de degradatiezone verwijderd te blijven.

Opstelling Ajax:

Raymond Homoet; Jeroen van den Berg, Dick Krommenhoek (62. Rob de Groot), Marc Wolthuis, Rivallino Sleur; Aytekin Demirtas (71. Sirik Goeman), Mark Geestman, Danny Moinat; Dilshan Fong, Orville Blankendal, Arthur Vinkenoog (76. Pierre Tosch).

Share