comp.: Barendrecht – AJAX 0-1 (0-1)

Ajax nam drie punten mee uit Barendrecht en klimt langzaam maar zeker naar de subtop van de hoofdklasse A. Op een loodzwaar en hobbelig veld moest Ajax aantreden in de uitshirts van de thuisploeg, omdat in plaats van het geel-blauw het rood-witte thuistenue was meegenomen. Daar de thuisploeg in witte shirts en rode broeken en dito kousen speelt was er een probleem geboren, welke keurig werd opgelost door de gastvrije thuisploeg. Bovendien waren de sponsors van Barendrecht zeker niet ontevreden hiermee.
Barendrecht kreeg ook de eerste kans. De vrije trap van Andrade smoorde echter in de Ajax muur. Even later deelde Tayron Dekker namens Ajax het eerste plaagstootje uit, maar ook zijn schot trof geen doel. Dekker moest overigens na ruim kwartier het veld verlaten. Na een ongelukkige botsing met Trovato van Barendrecht kon hij niet verder en is nu minimaal een maand uit de roulatie met een enkelblessure. Sirik Goeman verving hem.
Vlak na deze noodgedwongen en vroege wissel werd Orville Blankendal op een meter of twintig voor de goal getorpedeerd. De toegekende vrije trap werd, na een klein tikje door Goeman, door Mark Geestman loeihard binnen geschoten, 0-1. Barendrecht moest nu komen omdat een overwinning noodzakelijk was gezien de stand op de ranglijst. Maar de drie schoten die het team van oud-prof Ruud Heus nog voor rust op het doel van Raymond Homoet afvuurden, werden allen prima door de Ajax-goalie onschadelijk gemaakt.
De tweede helft bracht nog meer inzet en aanvalslust bij de thuisploeg. Ajax kreeg meer ruimte in de voorste linie, maar Orville Blankendal en met name de goedspelende Dilshan Fong konden hiervan niet profiteren. Maar ook Mark Geestman kreeg tien minuten na rust een enorme mogelijkheid maar mistte vlak voor keeper Pak van Barendrecht. Barendrecht probeerde met twee wissels nog meer druk uit te oefenen, maar het was Ajax met de betere kansen. In de 38e minuut toch een gevaarlijke situatie voor de Ajax goal. Barendrecht mocht op de zestienmeter lijn een vrije trap nemen. Homoet redde ternauwernood en Aytekin Demirtas trapte de bal weg. Even later een zelfde situatie, maar ook nu werd er niet gescoord door Barendrecht. In de slotminuten was het nog alle hens aan dek in de Ajax defensie toen na een langdurige scrimmage de bal uiteindelijk door van der Linden over werd geschoten. Ajax haalde na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter de Meyer opgelucht adem. Door de overwinning klimt Ajax naar de achtste plaats en lijkt het gat met de onderste twee plaatsen, die rechtstreekse degradatie tot gevolg hebben, gemaakt te zijn. Misschien dat Ajax zich nu naar de bovenste plaatsen kan gaan richten. Een goede testcase hiervoor is aanstaande zaterdag als koploper ASWH uit Hendrik-Ido-Ambacht op bezoek komt op sportpark De Toekomst.

Opstelling Ajax:

Raymond Homoet; Jeroen van den Berg, Dick Krommenhoek,Marc Wolthuis,Sander Mallie;Aytekin Demirtas, Jamal Ahaddouch (67. Michel Pirovano),Mark Geestman; Dilshan Fong,Orville Blankendal (85.Arthur Vinkenoog),Tayron Dekker (18. Sirik Goeman)

geel: Dick Krommenhoek

Share

Comments are closed.