competitie : Marken – AJAX 2-0 (0-0)

Ajax heeft het traditioneel moeilijk op het voormalig eiland. Slechts één keer in de geschiedenis wist Ajax te winnen. De ploeg was derhalve gewaarschuwd. Bovendien had de Marken dit seizoen nog niet gewonnen, dus dat de zwart-witte brigade van trainer Bert van der Poppe messcherp aan de start zou verschijnen stond vast. De scheidsrechter bepaald gewoonlijk de grens van toelaatbare. Maar zowel Ajax als Marken wisten na afloop nog niet waar de grens lag. Ajax startte ieder geval aardig. Arthur Vinkenoog kreeg in de 2e minuut een kansje, maar de bal werd verwerkt tot corner. Ajax kreeg liefst drie corners in de eerste zeven minuten maar deze leverden niets op. Marken speelde compact, evenals Ajax, en schuwde de duels geenszins. Na een kwartier werd Jamal Ahaddouch grof onderuit gemaaid door Philip de Leeuw, die daarvoor meer dan terecht een gele kaart kreeg voorgehouden. In de 22e minuut kreeg Marken de eerste kans, maar Michel Karemaker kopte een vrije trap net naast Ajax-doelman Raymond Homoet. Vijf minuten daarna kreeg aanvoerder Marcianno Schultz van Marken geel na een flying tackle met twee gestrekte benen. Rood zou niet misstaan hebben in deze situatie. Ajax kwam maar moeilijk in z’n spel, maar ook Marken liet weinig zien in de tot dan toe matige vertoning. Na ruim een half uur kon Pierre Tosch inrukken. Hij werd met direct rood van het veld gestuurd nadat Ajax knullig balverlies leed op het middenveld. De diepe bal werd gespeeld op spits Sylvan Martha en na enig duw en trekwerk van beide kanten beoordeelde de leidsman uit Goudswaard dat het een doorgebroken speler betrof. Rood voor Tosch en Ajax kon met een man minder verder. Vlak daarop kreeg de veelvuldig aangepakte Jamal Adaddouch geel voor een licht vergrijp. Vlak voor rust ontbrandde de wedstrijd. Nauwelijks kansen aan beide kanten en matig spel van beide teams was voor scheidsrechter van Gijzen genoeg om de toeschouwers nu waar voor hun geld te geven. Ahaddouch maakte een goede actie aan de zijkant maar werd getackled door een Marken verdediger. Hij bleef geblesseerd op de grond liggen terwijl het spel verder ging. Nadat de aanval over was beoordeelde de scheidsrechter de actie van Ahaddouch als een schwalbe (ook in de ogen van trainer Van der Poppe die dat in woord en gebaar duidelijk maakte) en kon ook hij douchen met twee keer geel. De zoveelste onjuiste beslissing van de goede man die duidelijk niet zijn middag had. Ook Marken merkte dat toen nauwelijks twee minuten later Dick Zwarthoed van het veld werd gestuurd met zijn tweede gele kaart. Hoewel de Leeuw met rugnummer 7 en Schultz met rugnummer 9 de enige van Marken waren met geel op zak. Het wekte op de lachspieren van het publiek, gezien de opmerkingen langs de kant aan het adres van de man in het zwart. Ajax hoopte in de rust de tactiek bij te kunnen stellen nu het met een man minder verder moest.
Maar de tactiek kon na drie minuten in de tweede helft al in de ijskast toen Schultz van dichtbij kon intikken,1-0. Ajax leek deze klap niet te boven te komen, maar toch nam de ploeg het heft in handen, wat resulteerde in een enorme mogelijkheid voor Marc Wolthuis. Hij kon de voorzet van Aytekin Demirtas echter net niet bij de tweede paal intikken. Na een kwartier probeerde Ajax met een dubbele wissel de wedstrijd te keren. Maar Marken liet niet veel toe. De verdediging bleef secuur spelen en met name Marcianno Schultz en Henk Abercrombie voelden zich als een vis in het water met zoveel ruimte op het veld. Een kwartier vor het einde gooide invaller Jurgen Spier de wedstrijd definitief in het slot toen hij een voorzet van dichtbij beheerst achter Raymond Homoet schoot,2-0. Ajax was gebroken en of het nog niet genoeg was liep Dilshan Fong in de slotfase ook nog tegen twee keer geel aan. Ajax beeindigde zo deze wedstrijd met acht spelers. Er rest niets anders op dan volgende week de draad weer op te pakken tegen Noordwijk thuis.

Opstelling Ajax:

Raymond Homoet; Jeroen van den Berg, Mark Geestman, Pierre Tosch, Rivallino Sleur, Aytekin Demirtas (56. Dilshan Fong), Marc Wolthuis, Jamal Ahaddouch, Danny Moinat (56.Tayron Dekker), Arthur Vinkenoog (46. Dick Krommenhoek), Orville Blankendal

Share

Comments are closed.