competitie: Kozakken Boys -AJAX 1-1 (0-0)

Op het prachtige sportpark De Molenwei pikte Ajax in de allerlaatste minuut van de wedstrijd een punt mee naar Amsterdam. Vlak daarvoor was Kozakken Boys aan een fortuinlijke voorsprong gekomen.

Kozakken Boys, met veel ex-profs in de gelederen, en Ajax vermaakten in de eerste helft het publiek nauwelijks. Ajax had de organisatie goed staan en de Werkendammers hadden geen antwoord hierop. De as van de ploeg werd lamgelegd, mede door de positie die Marc Wolthuis innam. Normaal in het hart van de defensie, speelde de boomlange verdediger nu vlak ervoor en moest zo het gevaar van Kozakken Boys vanuit de middenas voorkomen. Hij slaagde hierin meer dan voldoende. Het eerste schot van de wedstrijd werd gelost in de negende minuut door Jamal Ait Mama. Vorig seizoen nog spelend in Ajax A1 en diverse malen uitkomend voor de selecties van het Nederlands jeugdelftal, speelde de kleine dribbelaar een verdienstelijke pot en liet zien te beschikken over een fraaie traptechniek.
Kozakken Boys daarentegen stelde voor eigen publiek teleur. Het veldspel van de vernieuwde promovendus was pover en de beide spitsen waren nauwelijks aanspeelbaar. Raoul Henar lag aan banden bij Pierre Tosch en Ozkan Ozkaya werd in de zone opgevangen door Rivallino Sleur en Mark Geestman. Zoals vermeld…veel kansen in de eerste helft waren er niet, maar Ajax wilde vandaag niet voor de schoonheidsprijs gaan en gewoon de drie punten proberen mee te nemen.
De tweede helft begon verassend toen Rigbers van Kozakken Boys net niet zijn schoen tegen de bal kreeg vlak voor Ajax-goalie Raymond Homoet. Vlak daarna kon Frank Jongbloets, na een onnozele overtreding, inrukken na zijn tweede gele kaart. De wedstrijd keerde. Ajax kon het vele balbezit wellicht nu verzilveren in de man-meer-situatie. Om meer druk op de Werkendamse defensie uit te oefenen kwam aanvaller Arthur Vinkenoog voor middenvelder Aytekin Demirtas. Hierdoor kwam bij Ajax het gevaar dikwijls vanaf de rechterkant. Trainer Willem Leushuis van Kozakken Boys reageerde onmiddellijk en haalde zijn linksachter, Antione Wellens, eraf en bracht een snellere verdediger, Jean Philip Becht. Hoewel Ajax het spel dicteerde creëerde het nauwelijks kansen. Een kwartier voor tijd was Orville Blankendal wel dicht bij een treffer, maar kon de voorzet van de zeer sterk spelende Jamal Ahaddouch niet binnentikken. Kozakken Boys loerde op de counter. In de zesentachtigste minuut een spaarzame aanval van de tien Kozakken. Ajax maakt een onnodige overtreding aan de zijkant van het veld en prompt wordt de vrije trap door verdediger Niels Kerkhof fraai binnengekopt, 1-0. Ajax gaf echter niet op en probeerde met lange ballen lange mensen als Vinkenoog, Wolthuis en Tosch te bereiken. De moed zakte de Ajacieden bijna in de schoenen toen aanvoerder Mark Geestman nog eenmaal een verre trap naar voren gaf. De bal kwam in het strafschopgebied bij Jamal Ahaddouch terecht…met z’n rug naar de goal draaide hij knap weg en schoot de bal achter keeper Roland Jansen, 1-1. De man die het verdiende te scoren behield zo een punt voor Ajax in de zesennegentigste minuut van de wedstrijd (!!!) Al met al was Ajax, gezien de zeperd van vorige week tegen Volendam, tevreden met dit goede resultaat tegen het hooggenoteerde Kozakken Boys. Volgende week wacht de Noordhollandse derby uit tegen Marken.

Opstelling Ajax:

Raymond Homoet;Jeroen van de Berg, Mark Geestman, Pierre Tosch, Rivallino Sleur,
Aytekin Demirtas (56. Arthur Vinkenoog), Marc Wolthuis, Jamal Ait Mama (82. Tayron Dekker), Jamal Ahaddouch, Danny Moinat (74. Dick Krommenhoek), Orville Blankendal

Share

Comments are closed.