Zaterdag 1 verliest in Heemskerk van Odin’59 (3-1)

1213odi-aja07.jpg

Na een 0-1 ruststand (doelpunt Laurens ten Heuvel) ging het na de pauze mis voor Ajax in Heemskerk: Odin’59 won uiteindelijk met 3-1.

Verslag: Marcel

Vorige week was er alle reden om erg positief te zijn over de verrichtingen van Ajax en mijn verslag leek bij vlagen wel op een propagandaverhaal voor de Zaterdag amateurs, wat ze ook verdiende tegen Bennekom. Een ieder die mijn betoog nog kan herinneren, weet dat we de wens uitspraken dat Ajax eindelij deze lijn ook eens konden doortrekken over meerdere wedstrijden om zo een mooie serie neer te zetten. Voorafgaande aan de wedstrijd van hedenmiddag sprak trainer Logchies deze woorden ook uit en had zijn spelers daar ook op gewezen, wil Ajax nog kans maken op een nacompetitieplaats.

1213odi-aja02-1.jpg

De start hedenmiddag op het stormachtige sportpark was prima voor de Amsterdammers, want nadat de eerste 5 minuten niet noemenswaardig waren verlopen was de eerste serieuze aanval van Ajax wel meteen raak. Een prachtige steekbal vanaf het middenveld bereikte links op de vleugel Kenneth Misa – Danso, die naar binnen trok en een strakke bruikbare voorzet afleverde bij de tweede paal waar Laurens ten Heuvel simpel de bal kon binnen glijden voor de 0-1 voorsprong. Niets leek Ajax in het verdere verloop in de weg te staan ondanks de flinke wind tegen! Maar ook al leek de ploeg de touwtjes in handen te nemen, echt overtuigen konden de Ajacieden niet: de goede wil was bij beide teams zeker aanwezig maar het voetbal was rommelig en onsamenhangend. Ajax dacht misschien iets te snel al op rozen te zitten, want nadat het initiatief na de 0-1 in handen leek te zijn bij de Amsterdammers vocht Odin zich stukje bij beetje terug in de wedstrijd. Men werd natuurlijk ook gesteund door de wind mee vandaar dat de bal te snel continu in het strafschop gebied van de gasten terecht kwam waar de defensie een onzekere indruk maakte en Ajax werd al snel daardoor gewaarschuwd door Timothy Verweij die zijn schot net over zag gaan.

1213odi-aja05-1.jpg

Ajax drukte niet door en kreeg te weinig grip op het duel omdat de bal te snel werd ingeleverd. Waar de ploeg vorige week domineerde in het prachtig rondspelen van de bal over diverse schijven, zo snel werd nu de aanval regelmatig onderbroken door slordige en / of onnauwkeurige keuzes. Nee: Ajax riep het onheil weer over zich af, het liet zich teveel achteruit drukken en het mocht van geluk spreken in de 21e minuut dat Tim Groenewoud niet al de 1-1 op het bord bracht maar doelman Orlowski bracht nog redding. Toch waren de gasten ruim twee minuten later dichtbij de 0-2 toen Ajax in een counter toesloeg via Dennis Kaars, die de bal op een presenteerblaadje kreeg van Michiel Foppen maar het lobje werd doorzien door doelman van Dijk.
En zo hadden beide teams hun kansjes gehad, maar toch bleef het veldspel van de Heemskerkers dreigender en voetbalde Ajax te passief. Desondanks was er rond de 36e minuut weer een goede fase van de Amsterdammers dat als het even druk zette meteen dreigend werd ( waarom gebeurde dit te weinig ?? ). Achtereenvolgens kregen Kenneth Misa-Danso en Dennis Kaars unieke gelegenheden om Ajax in een veiliger haven te schieten, maar de krappe 0-1 bleef op het scorebord staan. Odin kreeg de laatste mogelijkheid van de 1e helft door Tim Groenewoud, maar van dichtbij schoot hij wild over en zo mochten de gasten niet mopperen dat de rust gehaald werd met een voorsprong.

1213odi-aja03-1.jpg

Na de thee (of was het erwtensoep: bbbrrrrr) moest het eigenlijk gaan gebeuren, althans dat waren de verwachtingen want Ajax had de harde wind nu in de rug !! Het leek er heel even op dat het ook zou gaan gebeuren want het team pakte het initiatief maar helaas duurde dit slechts een handjevol minuten en toen was het over en uit!! In de 52e minuut werd Ajax opnieuw gewaarschuwd dat het niet te laconiek deze wedstrijd kon blijven benaderen want een grote schietkans verdween net naast de paal. Maar de ploeg was hardleers, liet Odin teveel komen en greep te laat en te slap in.
Illustratief voor het spel tot dan toe was het knullige balverlies van Ajax in de 54e minuut op het middenveld die ertoe leidde dat Timothy Verweij vanaf ruim 20 meter hard op het doel mocht schieten wat de verdiende gelijkmaker opleverde. De Amsterdammers moesten lijdzaam toezien dat ze gaande weg steeds meer en meer de grip begonnen te verliezen op het duel. Odin kon met hard werken zich helemaal in Ajax vast bijten om het vervolgens niet meer los te laten. Rond de 61e en 64e minuut had Sergio Cameron twee momenten waar hij van zich deed spreken, want voor de rest speelde de routinier ook een onzichtbare wedstrijd. Eerst was het een schot dat maar net rakelings naast ging, gevolgd door een vrije trap die doelman van Dijk wist te pareren.
Het waren spaarzame momenten voor het doel van Odin in de 2e helft tot dusver, terwijl Ajax de wind volop in de rug had en daar niet van profiteerde. Nee, de credits gingen toch echt naar Odin dat net zoals eerder CSV Apeldoorn geen wonderploeg had maar het waren wel 11 spelers die als team functioneerden en wel begrepen dat er met strijd en ook goede wil een heleboel bereikt kan worden.

1213odi-aja04-1.jpg

Ajax wankelde: hoelang bleef het goed gaan voor de Amsterdammers, die geen moment in het tweede bedrijf in het stuk voor kwamen. Nou: dat ging goed tot de 73e minuut toen Ogur Kaya met een heerlijk schot de verdiende 2-1 op het scorebord bracht nadat Rience Schurman wel heel simpel zijn man liet lopen. Goh: wat liet de ploeg zich andermaal het kaas van het brood eten …… Ik dacht dat we wel al ons lesgeld betaald hadden in o.a. Apeldoorn, maar nee hoor: opnieuw moest Ajax diep door het stof gaan.
Toch hadden de Amsterdammers direct na de aftrap al op gelijk hoogte kunnen komen want Dennis Kaars -die overigens nauwelijks bediend werd vandaag= zag zijn schot van dichtbij gekeerd worden op de doellijn. Dat kon er ook nog wel bij. Nee, Ajax straalde geen geloof meer uit in een beter resultaat en Odin kon simpel op de been blijven. Sterker nog: in de 80e minuut gaf het de gasten de definitieve doodsteek toen uit een corner Rik Stals al vallend met een volley van dichtbij de 3-1 kon binnen schieten.
Verbijsterd keken de trouwe fans elkaar aan………… Wat lieten wij ons vanmiddag makkelijk naar de slachtbank leiden: geheel onnodig maar wel verdiend want op basis van een goede wedstrijdinstelling en het geloof in eigen kunnen sleepte Odin’59 de overwinning over de streep en daar viel niets over af te dwingen eerlijk is eerlijk.
Tot slot: Ajax betaalde weer een hoge prijs voor de goede wedstrijd van een week ervoor want opnieuw kwam er geen vervolg en bewees het vooral voor zichzelf geen goede diensten. En zo stonden die trouwe fans, ouders enz weer in hun Ajax-hemd, die al snel daarna met de staart tussen de benen het sportpark verlieten …………….
Maar alles is nog open voor de 2e plek, dus ik blijf positief en hopelijk de ploeg ook: want volgende week beginnen we gewoon weer op 0-0 tegen DOVO.

1213odi-aja01-1.jpg

0-1 ten Heuvel (5e)
1-1 Verweij (54e)
2-1 Kaya (73e)
3-1 Stals (80e)

Opstelling Odin’59:
Barry van Dijk, Danny Hols, Tim Koops, Richard Klijn, Milo Cremers, Ogür Kaya, Raymond Bronkhorst, Rik Stals, Timothy Verweij (66. Nico Gommers), Tim Groenewoud (77. Nick Goyers), Denzel Meijer (85. Remko Hoek).
Opstelling Ajax:
Tim Orlowski, Michiel Foppen, Danny Schenkel, Wouter van der Molen (46. Cerezo Fung a Wing), Rience Schurman, Mitchell van der Beld, Sergio Cameron (81. Mick van Moerkerk), Kevin de Visser (65. Siver Abdulrahman), Laurens ten Heuvel, Dennis Kaars, Kenneth Misa-Danso.

1213odi-aja06.jpg

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd, hier voor het verslag van Odin’59 en hier voor een verslag op HAV.

Share