Zaterdag 1 door in districtsbeker na 2-0 winst op HBOK

1314aja-hbo00.jpg
Na een prima potje voetbal in Putten vorige week was het nu tijd voor een lekker  bekerduel tegen een tegenstander waar Ajax doorgaans altijd veel moeite mee heeft namelijk HBOK.  Altijd boeiend en onvoorspelbaar zijn deze duels en aan beide zijde spelers met een verleden bij zowel Ajax als HBOK ( Kaars, Kloes ). Al vanaf de eerste minuut werd duidelijk dat het voor Ajax geen gemakkelijke middag zou worden en dat was zeker de verdienste van HBOK dat frank en vrij zonder ontzag Ajax bestreed. Want in de 6e minuut was daar de eerste waarschuwing voor Ajax toen Tommy Clobus zijn schot geblokt zag worden in kansrijke positie.  Ajax moest hard werken om enigszins in het duel te komen en het spel naar zich toe te trekken en het stuitte voortdurend op een goed georganiseerde HBOK verdediging.
1314aja-hbo01.jpg

Het duel was zeker in het eerste kwart volledig in evenwicht.  Beide teams gaven niets weg , onder aanvoering  bij Ajax van de weer terug gekeerde Danny Schenkel  die het slot op de deur was.  Zo rond de 20e minuut zagen we voorzichtig en licht overwicht van Ajax ontstaan wat resulteerde in de eerste serieuze kans voor Yuri Rose ( kopbal 24e min. ). Het was een teken dat Ajax wat meer in de wedstrijd kwam en dat werd uitbetaald in de 29e minuut toen Yuri Rose een magnifieke bal over de breedte van het veld gaf op de vrij staande Dennis Kaars die wat meters maakte en zich niet bedacht en diagonaal op 16 meter van de goal hard uithaalde in de verre hoek voor de 1-0.

1314aja-hbo04.jpg
Ajax die deze voorsprong blijkbaar nodig had want  het ging vervolgens wat makkelijker voetballen en had in een tijdsbestek van  5 minuten de wedstrijd al kunnen beslissen want zowel van Zoolingen ( 32e min ) als Paul Quasten ( 34e min ) waren heel dicht bij een grotere voorsprong voor Ajax maar beiden vonden doelman Schrama op hun pad. Ajax dat nu de druk er goed op had zitten ondervond toch nog steeds veel weerstand van HBOK dat absoluut nog steeds geloofde in een beter resultaat. Met routiniers als Clobus en Abercrombie en de goaltjesdief Joey Noorderbos  moest Ajax attent blijven. Hoe dan ook de ruststand van 1-0 was gezien het laatste gedeelte van de wedstrijd licht verdiend en het talrijke publiek ( met name HBOK supporters) hadden genoten van een open duel dat alle kanten nog op kon gaan.1314aja-hbo03.jpg

Na rust wilde Ajax blijkbaar snel afstand nemen want de Amsterdammers startte energiek en kregen in de 50e minuut twee dotten van kansen op de 2-0. Het waren achtereenvolgens Quasten ( kopbal op de paal ) en van Zoolingen (redding op de doellijn ) die Ajax in veilige haven hadden kunnen koppen/schieten. Ajax rook zijn kansen en HBOK moest alle zeilen bijzetten om Ajax te ontregelen. Dwight Gefferie had daar zijn eigen ideeën over en schoot  in de 55e minuut net naast voor Ajax. HBOK dat tot in tegenstelling van de openingsfase in de eerste helft nu veel meer achter Ajax aan moest lopen werd natuurlijk nog steeds op de been gehouden door de kleine achterstand die men had, want ook al was Rose in de 61e minuut  dicht bij de 2-0 het stond nog steeds 1-0. Het gaf HBOK voldoende energie om er nog steeds vol voor te gaan. Dat bewees Tommy Clobus in de 63e min toen hij net een stapje te laat was om een voorzet binnen te werken.  
 
1314aja-hbo05.jpg
Het duel naderde het laatste kwart waar Ajax nog moest oppassen dat het niet de rekening gepresenteerd kreeg van het niet benutten van de vele mogelijkheden ( met name tweede helft ). Daar had Cameron een einde aan kunnen maken maar zijn schot verdween centimeters naast doelman Schrama in de 73e min, gevolgd door een uitstekende kans voor Miles Tigchelaar van HBOK maar doelman Dion Thomas van Ajax tikte de bal fraai uit de kruising.  De slotfase was daar en ondanks dat Ajax zijn zaakjes wel op orde had ( misschien alleen een iets te laag tempo)  was de wedstrijd nog niet gespeeld totdat in de 81e minuut Danny Hijzeldoorn Ajax de helpende hand aanbood door de bal te verspelen aan Dennis Kaars, die daar dankbaar gebruik van maakte en alleen op doelman Schrama mocht afgaan deze vervolgens omspeelde en Ajax naar de 2-0 schoot.  Nu was het doek gevallen voor het dappere HBOK dat zijn huid duur had verkocht en alles had gegeven maar overall na 90 minuten amusant bekervoetbal was de overwinning toch terecht voor Ajax. Ajax mag zich nu gaan richten op de clash volgende week tegen Quick Boys en dat is andere koek. 
 
1314aja-hbo02.jpg
Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd.
Video:
Opstelling Ajax;

Thomas,  Gefferie, Schenkel, Abdulrahman, Schurman, v. Zoolingen, Cameron, De Visser, Rose, Kaars, Quasten

Wissels: Schenkel eruit voor Kid Ronday (60e minuut)

Share