nacompetitie: Ajax uitgeschakeld in Soest


VVZ'49-Ajax Zaterdag (1-0) 22-05-2010 nacomp.

Ajax heeft verzuimd de volgende ronde van de nacompetitie te bereiken. De ploeg verloor met 1-0 van VVZ’49 waardoor de Soestenaren in een poule met DOTO, Nivo Sparta en Excelsior Maassluis gaan bepalen wie naar de Hoofdklasse zal promoveren.

VVZ'49-Ajax Zaterdag (1-0) 22-05-2010 nacomp.

Verslag: Marcel

Na de glansrijke overwinning op Sportlust ’46 was iedereen binnen Ajax hoopvol gestemd over de laatste wedstrijd tegen VVZ ’49. Een gelijkspel was al voldoende om de volgende fase te bereiken en in competitieverband behaalde Ajax tweemaal de volle buit tegen VVZ ’49.

De wedstrijd, die een kwartier later begon omdat men nog op zoek moest naar een grensrechter, kende een wervelende start voor VVZ ‘49. Binnen een tijdsbestek van amper twee minuten ontsnapte Ajax al aan een vroege achterstand. Met name Saddy de Koning was dicht bij de 1-0 met zijn kopbal. Het was duidelijk dat VVZ ‘ 49 moest winnen en dat Ajax een klein beetje kon gaan rekenen en kon leunen op meerdere gedachten hetgeen tevens het grote gevaar was aan het begin van deze wedstrijd. Het leek wel of Ajax maar niet op gang wilde komen. De ploeg was erg slordig, onrustig in balbezit en iets te behoudend en de aanvallers werden nauwelijks bereikt of hadden te weinig steun voorin. Zonder VVZ ‘ 49 tekort te doen … ook het spel van de groen-witten blonk niet uit in schoonheid maar het was wel energieker. De eerste helft zou sowieso nu niet bepaald lang op ons netvlies blijven hangen. Daarvoor ging er aan beide zijden teveel mis .

VVZ'49-Ajax Zaterdag (1-0) 22-05-2010 nacomp.

Nu moet ook gezegd worden dat het droge en hobbelige veld nu niet bepaald uitnodigde voor wervelend voetbal, maar daar hadden beide teams natuurlijk mee te maken. Het venijn zat hem in de staart van de matige eerste helft. Als er èèn ploeg recht had op een voorsprong dan was het wel VVZ ‘ 49, omdat Ajax nog geen enkele fatsoenlijke kans had gekregen en de Amsterdammers zelf al een aantal maal goed weg waren gekomen. Die voorsprong kwam dan ook in de 42e minuut. Nadat eerst doelman Dennis van der Kraan nog op katachtige wijze een kopbal kon pareren, moest hij toezien dat in de rebound Saddy de Koning de bal er alsnog inschoot voor de 1-0, ondanks heftige protesten van Ajax zijde omdat de bal niet geheel achter de doellijn zou zijn geweest ??? Maar op het arbitrale trio kon men aan Ajax zijde hedenmiddag toch al niet op rekenen want de heren floten en vlagden zeker niet in het voordeel van Ajax (en dat hoeft natuurlijk ook niet !!). De ruststand van 1-0 was niet geheel verrassend, wel de wijze waarop Ajax voetbalde. Niets was meer terug te zien van die heerlijke combinaties en het vlotte aanvalsspel van afgelopen dinsdag.

VVZ'49-Ajax Zaterdag (1-0) 22-05-2010 nacomp.

Ajax moest uit een ander vaatje gaan tappen in de tweede helft, maar ook na rust kwam het maar moeizaam op gang het leek erop dat Ajax met wat meer overtuiging aan het voetballen was, maar de eerste serieuze kans die moest nog komen van de wedstrijd en dat zegt helaas al genoeg. Ondertussen kreeg VVZ ‘ 49 in de 59e minuut een unieke kans op 2-0, maar Dennis van der Kraan gooide zich op de bal voordat Bjorn Frolich gevaarlijk kon worden. Ondertussen moest Ajax wisselen om iets te forceren en de wissels leverden inderdaad de nodige nieuwe inspiraties op, want Kemal Gezer en Joey Lamptey zorgden ervoor dat de Amsterdammers voorin weer van zich deed spreken. De wedstrijd kantelde heel langzaam in de richting van Ajax. De allereerste grote kans van de wedstrijd deed zich voor in de 66e minuut toen Gideon Coronel net onder een bal doorliep die anders richting de goal gekopt zou gaan worden. Het was duidelijk een teken dat Ajax wakker was en veel feller en met meer beleving aan het voetballen was.

VVZ'49-Ajax Zaterdag (1-0) 22-05-2010 nacomp.

Gelukkig werd er nu ook meer vooruit gevoetbald waardoor de ploeg de druk kon behouden en VVZ ‘ 49 werd steeds meer vastgezet op eigen helft. Ook Matthew Renfurm ging de voorhoede versterken en zo was het alles of niets. Ajax zag al bijna zijn aanvallende intenties beloond worden want Bas ter Haak was dicht bij de 1-1. Zijn schot in de 73 minuut ging echter rakelings naast. De laatste tien minuten waren geheel voor Ajax en met name de invallers brachten weer de nodige dreiging. Ondertussen moest men wel alert blijven want VVZ ‘ 49 kwam er af en toe wel dreigend uit. Met name Bjorn Frolich was nog een keer dichtbij de 2-0. De laatste minuten waren hectisch voor de goal van VVZ ‘ 49 en doelman Eman had zijn handen meer dan vol aan schoten van Gezer, Lamptey en Cameron maar de bal mocht er niet in en met kunst en vliegwerk was het motto ondertussen bij VVZ ‘ 49 … weg is weg ! De allerlaatste bal op doel was van Kemal Gezer maar opnieuw was doelman Eman een sta in de weg. En zo behaalde niet Ajax maar VVZ ‘ 49 de tweede ronde van de nacompetitie en daar hadden we eigenlijk niet meer op gerekend. Na afloop kan je diverse analyses erop los laten wat mosterd na de maaltijd is, maar zoals het gehele seizoen heeft Ajax onnodig veel punten en wedstrijden verspeeld terwijl dat (ook vanmiddag) niet nodig was !

VVZ'49-Ajax Zaterdag (1-0) 22-05-2010 nacomp.

Tenslotte voordat ik pen en papier opberg voor een aantal weken wil ik spelers, begeleiding, technische staf allemaal hartelijk danken voor dit seizoen . Ik heb weer met veel plezier mijn verslagen geschreven, wens iedereen een fijne vakantie toe en voor de spelers die ons gaan verlaten heel veel succes bij jullie nieuwe clubs.

VVZ ’49 – Ajax 1-0 (1-0)
Doelpunt: Saddy de Koning 1-0

Opstelling Ajax: van der Kraan – v Moerkerk-Kloes-ter haak-Westmaas-Lastdrager-Cameron-Coronel-Lamme-Mohamad-Telkamp
Wissels; Renfurm/ Gezer / Lamptey voor Lamme / Mohamad en Telkamp

VVZ'49-Ajax Zaterdag (1-0) 22-05-2010 nacomp.


Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze foto’s te bestellen.

Share