nacompetitie: Ajax boekt monsterzege op Sportlust ’46Op ondubbelzinninge wijze heeft Ajax vanavond de eerste nacompetitiewedstrijd gewonnen. Na een 2-1 ruststand moest Sportlust ’46 in de tweede helft eraan geloven … het werd maar liefst 6-1 !!! Ajax doet met deze zege goede zaken en heeft aanstaande zaterdag in Soest tegen VVZ ’49 genoeg aan een gelijkspel om zich te plaatsen voor de tweede ronde. De Woerdenaren kunnen zich opmaken voor de vakantie.

Verslag: Marcel

Het toetje kon van start gaan voor Ajax. Na een noodgedwongen onderbreking van ruim twee weken werd er weer gevoetbald. Terwijl achter de schermen keihard is gewerkt aan/voor het nieuwe seizoen moest de “oude“ selectie zich nog maar eens opladen. Sportlust, dat de eerste wedstrijd in deze nacampetitie verloor vann VVZ ’49, moest winnen om nog enigszins kans te maken op een vervolg en dat lieten ze blijken ook in de openingsfase ! Met fris en aanvallend voetbal werd Ajax op de proef gesteld en al na acht minuten verdween een schot via de vingertoppen van doelman Dennis van der Kraan via de lat net over. Het was een waarschuwing van Sportlust die serieus aan de wedstrijd begonnen, iets waar Ajax nog zichtbaar even moeite mee had. Maar na een klein kwartier voetballen deed Ajax steeds meer van zich spreken en begon heel brutaal de defensie van Sportlust ook te beproeven.

In eerste instantie werkte Sportlust zelf nog mee aan het creëren van Ajax kansen, want na goed doorzetten van Kevin Westmaas was het een Sportlust verdediger die de bal via de lat deed overgaan. Het was het begin van een fase dat Ajax steeds beter in de wedstrijd kwam en dat werd beloond in de 22e minuut toen Sergio Cameron zo maar uithaalde. Zijn bal verdween vanaf twintig meter laag over de grond in het net voor de 1-0. Ajax rook bloed en Sportlust, dat daarvoor heel verdienstelijk meevoetbalde, werd steeds meer naar achteren gedwongen. Door de continue druk en snelle combinaties waren bijna alle aanvallen opeens dreigend. Ralf Lamme, die voorin een uiterst gedreven indruk maakte werd daarvoor in de 36e minuut beloond. Na uitstekend voorbereidend werk van Kurdo Mohamad was het deze aanvaller die, met een tegenstander in de rug, knap wegdraaide en zo de 2-0 liet aantekenen. Ajax leek op rozen te zitten maar een minuut later was het met de concentratie even niet helemaal o.k en zo mocht plots Tobias Kuyvenhoven de 2-1 binnenschieten.

Maar de veerkracht was groot hedenavond. Totaal niet aangeslagen bleef Ajax zoeken naar de openingen en vond telkens de ruimte om gevaar te stichten in de Woerdense defensie die in het slot van de eerste helft totaal overspeeld werden door Ajax. De achterhoede en doelman van Sportlust werden soms zo nerveus van het opjagen van de Amsterdammers dat het een wonder was dat Ajax niet met een heel grote marge de rust al in ging, want met name Ralf Lamme kreeg in die bewuste slotfase twee 100 % kansen om de score uit te bouwen, maar hij faalde beide keren oog in oog met de keeper. Na 45 minuten prachtig nacompetitievoetbal waren we benieuwd of Ajax dit niveau kon blijven vast houden…. De aanwezige toeschouwers hebben zich verbaasd afgevraagd wat er met Ajax aan de hand was … in positieve zin ditmaal !!

De tweede helft was nog geen zes minuten oud of Sergio Cameron mocht aanleggen voor een vrije trap op 25 meter van de goal. Zijn schot was hard en zuiver over de grond en dat stuitertje vlak voor de keeper was wel heel funest voor Sportlust, want we konden het scorebord weer verzetten naar 3-1. Ajax ging los -dat mogen we gerust zeggen- en we zagen niet veel later dat Kevin Westmaas al dicht bij de 4-1 was. Toen Joey Lamptey zijn minuten mocht gaan maken was het helemaal een genot om naar Ajax te kijken. De thuisploeg bleef maar snel druk zetten en zag telkens spelers doorbreken over de vleugels of het nu Lamptey of Telkamp of Westmaas was … de defensie van Sportlust werd er gek van en ondertussen gaf de achterhoede van Ajax nauwelijks iets weg. Na een prachtige combinatie tussen Telkamp en Lamptey was het in de 60 minuut al bijna raak, maar het was uitstel van executie want in de 70e minuut kreeg Ralf Lamme de bal panklaar voor zijn voeten na een hoogstandje van Joey Lamptey (wie anders!) en zo mocht het scorebord (dat overigens uitstond) naar 4-1 verschoven worden.

De koek was nog niet op. Ajax dat in de reguliere competitie zoveel moeite had om het net te vinden, bleek daar nu totaal geen moeite mee te hebben. In de 75e minuut was het Joey Lamptey, die na goed doorzetten en een weergaloze passeerbeweging gevloerd werd binnen de 16 meter lijn. De prima leidende scheidsrechter kon niet anders dan Sergio Cameron in staat stellen om vanaf elf meter Ajax naar 5-1 te schieten en daar heeft deze aanvaller geen moeite mee ! We waren nog nauwelijks bekomen van deze weelde of de inkt vloeide alweer over het papier om de volgende prima individuele actie van Lamptey te noteren, daarbij verloor hij het overzicht niet en stelde de ingevallen Renfurm in staat om simpel 6-1 binnen te tikken in de 78e minuut. U leest het goed: 6-1!!!!

Hier had niemand op gerekend zeker niet na de hoopvolle start van de wedstrijd van Sportlust zijde. Ajax werd in de resterende minuten een tikkeltje overmoedig want anders had het scorebord overuren gemaakt en dat verdiende Sportlust zeker niet omdat het uiterst sportief deze nederlaag accepteerde. En zo was de kop eraf, waar dit naar gaat leidden….. We zullen het a.s. zaterdag beleven in Soest tegen VVZ ’49, waar Ajax aan 1 punt genoeg heeft om de 2e ronde in de nacompetitie te bereiken. Tot slot wil ik zeker benadrukken dat dit de beste wedstrijd was van het seizoen en dat alle spelers daar hun steentje aan hebben bijgedragen, dus hulde en petje af aan de volgende spelers die in het veld verschenen:

Van der Kraan- v Moerkerk – Kloes – ter Haak – Westmaas – Lastdrager – Cameron – Coronel – Lamme – Mohamad – Telkamp
Wissels; Lamptey voor Mohamad / Renfurm voor Lamme en Gezer voor Coronel

Scoreverloop: 20. Sérgio Cameron 1-0, 35. Ralf Lamme 2-0, 36. Tobias Kuijvenhoven 2-1, 51. Sérgio Cameron 3-1, 69. Ralf Lamme 4-1, 75. Sérgio Cameron 5-1 (pen.), 80. Matthew Renfurm 6-1.

Video’s doelpunten Sergio Cameron:


Share