Zaterdag 1 deelt punten met Quick Boys in Katwijk … 1-1

1314qui-aja00.jpg

Ajax zaterdag 1 heeft vanmiddag met 1-1 gelijkgespeeld bij Quick Boys. In Katwijk werd er, voor maar liefst 2200 toeschouwers, voor rust niet gescoord. Na de thee opende Dennis Kaars halverwege de score, terwijl invaller Thom de Vries een kwartier voor tijd voor de 1-1 tekende. Vooral Quick Boys schiet niet zo veel op met deze remise daar het niet profiteert van de kleine misstap van Sparta Nijkerk. De koploper kwam in en tegen Volendam niet verder dan 1-1. De Nijkerkers blijven zodoende een voorsprong koesteren van zeven punten op nummer twee Quick Boys en liefst twaalf op nummer drie Ajax. Met nog zes speelronden te gaan lijkt het kampioenschap voor Sparta een kwestie van tijd. Ajax kan zich waarschijnlijk richten op de nacompetitie.
1314qui-aja05.jpg

Wedstrijdbeleving door Marcel

Ik blijf het zeggen: Ajax – Quick Boys en Quick Boys – Ajax, het blijven voor mij de krenten in de pap in het seizoen. Je kan bijna niet slecht spelen in een ambiance zoals hedenmiddag met meer dan 2000 bloed fanatieke supporters rondom het veld. En ondanks dat Ajax absoluut niet onder de indruk was, moest het toch zijn meerdere erkennen in de openingsfase: Quick Boys zocht de aanval en de gasten moesten achteruit. Al na 8 minuten was het Harry Zwarthoed die Danny Been op de proef nam met zijn schot in de korte hoek. Ajax kwam heel langzaam zelf ook aan voetballen toe en zo golfde het duel op en neer zonder dat er nog veel vuurwerk te zien was.

1314qui-aja03.jpg

Ajax elimineerde vele aanvallen van de Katwijkers door regelmatig succesvol de buitenspelval te hanteren, maar had daarin tegen vooralsnog geen antwoord op de vaak lange ballen op de rappe Jaap van Duijn die een plaag was voor de Amsterdamse formatie. Als er èèn ploeg recht had op een voorsprong dan was het toch Quick Boys, maar de thuisploeg had de pech dat Ajax Danny Been op doel had staan die gelukkig ook volgend seizoen te bewonderen valt in het rood-wit, want de Amsterdamse goalie redde spectaculair in de 17e minuut op een kopbal van Joost Kuhlman. Zo bleef de ploeg van trainer Logchies in de wedstrijd en waren de Ajacieden zelf ook eens in de 25e minuut gevaarlijk: Sergio Cameron knalde maar net naast.
1314qui-aja02.jpg

Het leek erop dat de blauw-witte storm wat aan het luwen was, want Ajax werd brutaler en had in de 28e minuut andermaal via Cameron een uitstekende mogelijkheid om op 0-1 te komen. De kwetsbaarheid van de thuisclub lag zeker achterin want als de Amsterdammers even aanzetten, dan wankelde de defensie van de Katwijkers en daar maakte Ajax dankbaar gebruik van al waren de snelle omschakelingen op van Duijn en Tommy Bekooy levensgevaarlijk. Uit èèn van die vlot lopende uitbraken was het bijna 1-0, maar Bart Freke tikte tien minuten voor het rustsignaal net naast. En Ajax dan………het kreeg te weinig grip op het duel: af en toe leek het erop, maar Quick Boys was telkens net even wat eerder bij de bal. Toch was het uit het niets in de blessure tijd bijna 0-1 toen Dennis Kaars ( tot dan toe onzichtbaar ) bijna scoorde, maar van dichtbij kon doelman de Groot de bal keren.
1314qui-aja01.jpg

Na rust liet Ajax een ander gezicht zien en was direct vanaf de aftrap veel nadrukkelijker in de wedstrijd betrokken. Dat resulteerde in de 51e minuut in een prima kans voor Sergio Parris die doelman de Groot op zijn pad vond. Ajax kreeg het duel onder controle en had het voornamelijk lastig als de lange bal naar voren werd gegeven in de hoop dat de snelle vleugelspitsen er vandoor konden gaan. Dat de ploeg in de 66e minuut aan de leiding kwam was gezien het wedstrijd beeld in de 2e helft niet eens zo gek: het was Dennis Kaars die de bal aannam – controleerde en vervolgens heerlijk het net liet bollen voor de op dat moment verdiende voorsprong.
1314qui-aja08.jpg

Het leek erop dat Ajax kon gaan door drukken maar het laatste stukje venijn in de voorhoede ontbrak hedenmiddag bij de meeste spelers maar na dik 25e minuten spelen vocht Quick Boys meer tegen zich zelf dan tegen Ajax en dat was de verdienste van de Amsterdamse formatie. Gek genoeg kwam Quick Boys in de 76e minuut uit het niets op gelijke hoogte via Milan Hoek die uithaalde en rond de penalty stip was het invaller Thom de Vries die de bal per ongeluk toucheerde waardoor Danny Been kansloos werd.
1314qui-aja04.jpg

Het tot dan toe stil geworden publiek ging massaal achter de thuisclub staan en het werd een heerlijke slotfase die alle kanten op kon gaan. Natuurlijk was het Quick Boys dat alle ballen de 16 meter in pompte maar Ajax overleefde de vele hoge ballen, al piepte het aan alle kanten in de Amsterdamse verdediging. En als Quick Boys dacht te scoren – Mike Ruijter in de 84e minuut bijvoorbeeld- dan stond daar Danny Been die Ajax meerdere malen op de been hield. Toch lieten de gasten ook nog wat zien en het scheelde niet veel of ze hadden in de slotfase de drie punten nog weggepikt uit Katwijk, want na een voortreffelijke actie van Rience Schurman stuiterde de bal net even op voordat Cameron kon uithalen voor misschien de 1-2. De blessuretijd kenmerkte zich andermaal door de vele hoge ballen voor de pot uit vrije trappen en corners en Derek van der Plas was met een kopbal zo nog dichtbij de 2-1.
1314qui-aja07.jpg

Maar Ajax overleefde de opportunistische slotfase en hield een verdiend punt over aan dit heerlijke en vermakelijke maar niet altijd hoogstaande duel. Misschien als je alle fase ’s die deze wedstrijd had op- en aftrekt van elkaar was Quick Boys waarschijnlijk de minst gelukkige met deze puntendeling, maar Ajax liet opnieuw zien dat het tegen hoger geplaatste clubs met een reputatie absoluut niet onder doet: integendeel zelfs! Dat geeft voldoende vertrouwen om op zijn minst plek 3 te behouden.
1314qui-aja06.jpg

Quick Boys – Ajax 1-1 (0-0)
Doelpunten 66. Dennis Kaars 0-1, 76. Thom de Vries 1-1
Scheidsrechter J. Kooij
Toeschouwers 2200
Quick Boys Patrick de Groot, Reinhard Breinburg, Maarten Woudenberg (72. Derek van der Plas), Mike Ruijter, Mike Derlagen, Bart Freke, Milan Hoek, Harry Zwarthoed, Tommy Bekooij (72. Jaco van der Bent), Joost Kuhlmann (61.Thom de Vries), Jaap van Duijn
Ajax Danny Been, Jordy Meester, Danny Schenkel, Kevin de Visser, Rience Schurman, Laurent Delorge, Sergio Cameron, Glenn van Zoolingen, Dennis Kaars (90. Kid Ronday), Yuri Rose, Sergio Parris (79. Paul Quasten)

Klik hier voor 80 extra foto’s van deze wedstrijd, hier voor een verslag van Quick Boys, hier op Voetbalopzaterdag en hier op HAV.

Video’s:


Share